Vreugde

vreugde 2

Het ervaren van vreugde is een gevoel van blijheid en openheid. Je bent volledig in het hier en nu en alleen bezig met dat wat je op dat moment doet.

Het willen ervaren van meer vreugde, genot, succes ligt vaak aan de basis van een zoektocht op het pad van zelfontwikkeling. In de zenpsychologie wordt er van uitgegaan dat alle ervaringen welkom zijn, zowel de plezierige als de stressvolle, en dat ze beiden met een milde, open aandacht dienen te worden onderzocht.  

Door je aandacht te richten op plezierige ervaringen voed je de vreugde. Is het dan niet leuker, interessanter en effectiever om je aandacht te richten op datgene waar je vrolijk van wordt? 
Illustratief in dit verband is het werk van de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman. Hij bestudeerde in zijn wetenschappelijke loopbaan ongelukkige mensen en kwam er na tientallen jaren achter dat hij alleen wist hoe ze iets minder ongelukkig konden worden. Hij besloot zich voortaan te richten op het onderzoek naar geluk, mede dankzij een inzicht van zijn vijf-jarige dochtertje, die hem maar een brombeer vond. Hij wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie.