Wat is zenpsychologie?

Zenpsychologie is een vorm van integrale psychologie waarbij meditatieve technieken worden geïntegreerd met reguliere psychologische behandelmethoden. Hierbij laat ik mij leiden door mijn eigen ervaring, wetenschappelijke onderbouwing en effectiviteit.

Zenpsychologie heeft zich ontwikkeld uit mijn kennis, inzichten en ervaringen met psychologie, mindfulness, zenboeddhisme, fysiotherapie en het leven zelf. Het is een middenweg.

Zenpsychologie is uiteindelijk de beoefening van een levenswijze die je inspireert om vriendschap te sluiten met jezelf, de mensen om je heen en het leven.

Centraal staat het zelfonderzoek door middel van meditaties en gesprekken. De focus is gericht op gezondheid en welzijn en je werkt actief aan het verminderen van je klachten en het vergroten van je draagkracht.

Ik voel me in deze benadering geïnspireerd en gesteund door de fascinerende ontwikkelingen op het gebied van de integratie van neurowetenschappen en contemplatieve oefeningen en tradities. De gezonde en helende effecten van meditatie op onder meer pijn, bloeddruk, stress en psychische klachten als angst en depressie zijn wetenschappelijk bewezen.

De boeddha-natuur is een onuitputtelijke bron van vriendelijkheid, mededogen, liefde en wijsheid. Ieder mens draagt dit in zich. Ik vind het belangrijk om mensen weer in verbinding te brengen met hun eigen licht, met elkaar en met de wereld.

De vragen waarmee mensen naar mij toe komen vormen het startpunt binnen zenpsychologie, niet zozeer het snel vinden van antwoorden. In het krampachtig zoeken naar een oplossing worden soms bruikbare alternatieven over het hoofd gezien, terwijl in een open en geduldig onderzoek constructieve antwoorden schijnbaar vanzelf naar boven komen. Dit is prachtig verwoord door Rainer Maria Rilke:

Wees geduldig met alles
wat in je hart nog niet is opgelost,
en probeer van de vragen zelf te houden
als gesloten kamers en als boeken
die in een vreemde taal zijn geschreven.

Zoek niet meteen naar de antwoorden
die nog niet gegeven kunnen worden,
omdat je nog niet in staat bent 
deze antwoorden te leven.

Leef de vragen nu.
Misschien leef je dan,
zonder het te merken,
op een goede dag het antwoord binnen.