MBSR & BOEDDHISME: Op pad met de Dharma

Verdiepende jaartraining over de Dharma in Mindfulness Based Programma’s 


Oefen- en studiegroep voor mindfulnesstrainers 

(en andere geïnteresseerden)


“De ‘Vier Edele Waarheden’ en de ‘Vier Grondslagen van Opmerkzaamheid’ vormen feitelijk het fundament van MBSR, hoewel zij nooit als zodanig expliciet worden genoemd. Mindfulness en andere Mindfulness Based Programma’s kunnen zich van hier uit verder ontwikkelen en groeien door voortdurende beoefening.” 


OPZET JAARTRAINING

Vanuit een nieuwsgierige, vriendelijke en onderzoekende houding benaderen we het fundament van MBSR met behulp van introducties, meditaties, reflecties en inquiry. Het doel van deze jaartraining is te komen tot een dieper begrip van de Dharma door geïnspireerde eigen oefening en door het werken met vragen als “Wat betekenen deze thema’s voor jou op dit moment in je leven?” en “Hoe kan de Dharma je ondersteunen in je leven en in je werk als mindfulnesstrainer?” 


MBSR & DE DHARMA

De Dharma staat voor de lessen van de Boeddha over de wetmatigheden van het bestaan en vaardige methodes voor ontwikkeling van het juiste. Mindfulness training is een universeel Dharma voertuig, een manier om mensen de Dharma te laten ervaren zonder dat dit expliciet hoeft te worden genoemd. 

“Overigens is MBSR vanaf het begin ook zo ontworpen dat het de mensen die zich 

  aangetrokken voelen om MBSR instructeurs te worden kan ondersteunen bij een    juiste levenswijze.PRAKTISCH

* Acht bijeenkomsten op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur, ca. 1 x 4 weken.

Vijf-daagse retraite in september van maandagavond tot zondagmiddag.

* Bijbehorende thuisstudie en meditatiebeoefening aan de hand van de thema’s per sessie.

* Ruimte voor persoonlijke aandacht, uitwisseling en individuele inbreng door een groepsgrootte van maximaal 12 personen.


Lokatie sessies Meditatiecentrum de Zamenhof 

de Zamenhofstraat 108-unit 7, 1022 AG  Amsterdam-Noord


Retraite

Een retraite van vijf hele dagen van maandagavond 23-09 tot zondagmiddag 29-09.

We starten maandag om 18.00 uur met een eenvoudige maaltijd met soep en salade en sluiten zondag af om ca. 13.00 uur na de lunch.


Een mindfulness retraite in stilte; met verschillende zit- en loopmeditaties, met de bodyscan, mindful yoga, metta meditatie en oefeningen uit de satipatthana-sutra. 

Een retraite terug naar de basis; eenvoudig van opzet en lokatie, prachtig en stil gelegen in de duinen van Schoorl. We doen alles zelf, behalve de eindschoonmaak. 

Samu = huishoudelijke werk doen als onderdeel van de beoefening, dus we koken samen eenvoudige maaltijden, doen de afwas, zetten koffie/thee en houden de ruimtes schoon. Er zijn geen éénpersoonskamers. 


Lokatie retraite Centrum Heel en Al 

Duinweg 14,  1871 AC  Schoorl


Bijdrage jaartraining € 1350,-  (alles inbegrepen)

Voor de gehele jaartraining, inclusief cursusmateriaal en retraite.  

 


INFORMATIE EN AANMELDEN

Email: rene@zenpsychologie.nl      

Mobiel: 06 19610472

Web: www.zenpsychologie.nl / www.dezamenhof.nl